V Prešove sa uskutočnil 7. Svetový kongres Rusínov

23.06.2003 Celý región

Aktuálne otázky postavenia Rusínov vo svete posúdili delegáti 7. Svetového kongresu Rusínov (SKR), ktorého päťdňový program rokovania v Prešove spojený s rôz...
Aktuálne otázky postavenia Rusínov vo svete posúdili delegáti 7. Svetového kongresu Rusínov (SKR), ktorého päťdňový program rokovania v Prešove spojený s rôznymi sprievodnými akciami začal v stredu 4. júna. Podľa predsedu SKR Alexandra Zozuľaka z Prešova prípravný výbor kongresu pripravil celý rad podujatí, ktoré nikdy pred tým na rokovaní SKR neboli. Išlo napr. o medzinárodné fórum rusínskych spisovateľov, medzinárodné bienále výtvarnej tvorby Rusínov, či o slávnostnú sv. liturgiu.

SKR ako občianske združenie sídli v Prešove a je zaregistrované na Slovensku. Zasadá každý druhý rok vždy v inej členskej krajine, prvé rokovanie bolo v roku 1991 v Medzilaborciach, potom v Poľsku, vtedajšej Juhoslávii, Maďarsku, na Ukrajine, v Česku. V poradí siedmy SKR mal byť v severnej Amerike, kde je spoločná členská organizácia Rusínov, no pre vysoké finančné náklady na cestovné zmenili dejisko konania.

Delegátmi rokovania boli 10-členné skupiny z členských krajín SKR, a to okrem Slovenska ešte z ďalších šiestich. Pozorovateľmi boli zástupcovia zatiaľ pridružených krajín SKR - Rumunska, Nemecka a Ruska, pričom prvú z týchto troch menovaných krajín v Prešove prijali za riadneho člena SKR. Zozuľak informoval, že realizáciu celého programu podporili slovenské ministerstvá kultúry a školstva, zahraniční sponzori, orgány mestskej a krajskej samosprávy v Prešove.

Zozuľak zdôraznil, že mladá generácia Rusínov nielen v siedmich členských krajinách SKR, ale všade, kde žije vo svete je veľkou nádejou pre budúci rozvoj tejto národnostnej menšiny. Aj preto vytvorili v programe podmienky na uskutočnenie historicky prvého Svetového fóra rusínskej mládeže. Uskutočnil sa v nedeľu 8. júna.
Rusíni na Slovensku dosiahli v poslednom období napr. uzákonenie rusínskeho literárneho jazyka, ustanovenie Vatikánom vikára pre Rusínov v prešovskom Gréckokatolíckom biskupstve. Na Pedagogickej fakulte Prešovskej fakulty navyše pred pár dňami úspešne absolvovali štúdium učiteľstva rusínskeho jazyka prví dvaja absolventi.

S mimoriadnou pozornosťou verejnosti v Prešove sa stretla 5. júna vernisáž 1. medzinárodného bienále výtvarnej tvorby Rusínov. Dovedna 149 diel vo výstavných priestoroch miestnej Šarišskej galérie (ŠG) prezentuje 50 výtvarných umelcov zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska, Srbska a Čiernej Hory, Maďarska, Nemecka a Kanady.
Výstava, na ktorej sú zastúpené viaceré výtvarné techniky a žánre predovšetkým profesionálnych výtvarných umelcov, sa podarilo podľa Zozuľaka, jedného zo zúčastnených umelcov, pripraviť aj vďaka dobrodincom. Za všetkých menoval Stephena Chepu z kanadského Toronta. Bienále potrvá v ŠG do 6. júla t.r.
(jj)
 

Vyberte región